Undgå indbrud

 

Per Kanding, Kriminalinspektør, og tidligere leder af rejseholdet, har skrevet en serie artikler med gode råd og tips om sikkerhed i hjemmet og på gaden.
Nedenstående artikler er hentet fra Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside med rådets tilladelse.

 

For de fleste betyder et indbrud ubehag, utryghed og økonomiske tab. Mange indbrud kan forebygges, hvis man følger nogle forholdsvis enkle regler.

 

Vurdér risikoen.

Når du sikrer dit hus, skal du finde en balance, hvor huset bliver svært at bryde ind i - og dog sådan at låse og alarmer ikke gør det for besværligt for dig at komme ind og ud. Tryghedsfaktoren er også et vigtigt spørgsmål. Hvilken risiko vil du leve med ? Hvad er det, du nødigt vil miste ved et indbrud? Måske har du værdier (smykker/sølvtøj/frimærker m.v.), som kræver ekstra sikring – f.eks. et sikringsskab.

Hvordan kan tyven komme ind i dit hjem? Mange års indbrudsstatistik viser, at tyven går ind på steder, der ligger tilbagetrukket fra vejen og uset fra nabohuset.

Det er altså netop de steder, der skal sikres, og kun i mindre grad den facadedør, der vender direkte ud til vejen, og som allerede har en solid hovedlås.

 

Snyd tyven.

De fleste indbrud begås i dagtimerne, hvor mange ikke er hjemme. Derfor handler det om at få et tomt hus til at se beboet ud – eller at lade som om man er hjemme, når man er ude. Som regel kan tyven stoppes med forholdsvis enkle midler.

 

Solide døre og karme.

Sørg for at have solide døre og karme. En god dør skal være solid og slutte tæt til karmen. Mindre modstandsdygtige døre – f.eks. døre med fyldninger – kan forstærkes med en metalplade eller en krydsfinerplade, der fastgøres til dørens indvendige side.

 

Gode låse.

Sørg ligeledes for at have solide yderdøre forsynet med gode og sikre låse. En suppleringslås i en dør gør tyvens arbejde mere besværligt. Suppleringslåsen skal monteres mindst 40 cm fra hovedlåsen. Ved udskiftning af låse bør der købes en lås med borebeskyttelse i cylinderhus og tromle, og en lås som har en høj dirke- og kopieringssikkerhed. Lad en fagmand montere den nye lås.

 

Vinduer.

Vinduer i kælder og stueplan er lette indbrudsveje, og derfor skal man være omhyggelig med at sikre disse. Alle vinduer bør have solide hasper, helst med låseanordninger eller særlige haspesikringer. Husk altid at sætte alle hasper på og lås vindueslåsen, inden du forlader boligen.

 

Nøglesikkerhed.

Nøgler til hjemmet skal behandles med omhu. Følgende råd kan derfor anbefales:

Mærkning.

Genstande, som er mærkede, er svære for tyven at sælge. Mærkning giver samtidig politiet gode muligheder for at opklare tyveriet. En tyv vil derfor tænke sig en ekstra gang, før han stjæler ting, der er mærkede.

Køb dit eget mærkningssæt eller lån det hos Skanderborg Politi.

Det er vigtigt, at du mærker de ting, som tyven har let ved at sælge. Det gælder radio- og Tv-udstyr, fotoapparater, Cd'er, Edb-udstyr og værktøj.

EDB er blevet særligt attraktive tyvekoster. Du kan mærke det, enten med mærkningsudstyr eller en ætsende pasta, der ”æder” sig ind i kabinettet og ikke kan fjernes. Så er det vanskeligt for tyven at afsætte og dermed mindre attraktivt at stjæle.

Mærkater med ”Operation Mærkning” kan du få hos politiet, når du har mærket dine ting.

 

Nabohjælp.

Nabohjælp er en fornuftig måde at forebygge indbrud på. Et godt forhold til din nabo kan være en hjælp både i dagligdagen og i ferien.

Nabohjælp handler om, at man er opmærksom på hinandens boliger og holder øje med, om der sker noget usædvanligt i nabolaget.

Sørg for, at naboen kender ”din dagligdag”,

Når naboen er bortrejst, må huset ikke se tomt ud. Du kan f.eks.:

Og selvfølgelig bede naboen om at gøre det samme for dig, når du er bortrejst.

Mærkater med nabohjælp fås hos Skanderborg Politi.

 

Tyverialarmer – et supplement til lås og slå.

En alarm kan være et godt supplement til husets øvrige sikringsforanstaltninger.

En alarm i sig selv forhindrer ikke indbrud, men det stresser tyven, når alarmen går i gang. Der bør være en reaktion i forbindelse med alarmen. Enten en nabo, som observerer og evt. tilkalder politiet eller et vagtselskab, der møder op på stedet.

Installation af en alarm kræver en fagmand. Brug derfor de faguddannede, der leverer kvalitetsudstyr.

Der findes flere typer tyverialarmer. Det kan du læse mere om i Det Kriminalpræventive Råds pjece ”Tyverialarm i privat beboelse”.

 

 


 

 

Tricktyverier !

 

Tricktyveri er en form for tyveri, som især ældre mennesker kan komme ud for i hjemmet. Tricktyverier sker, når den ældre bedrages til at lukke en fremmed ind i sit hjem. Det kan være en person, som udgiver sig for at være hjemmeplejer, læge eller politimand eller som foregiver at ville låne telefonen, låne papir og blyant for at skrive en besked til en nabo/underbo/overbo, ønsker et glas vand, o.l. for derefter at stjæle værdier fra den ældre. Dette kan man forholdsvis let beskytte sig imod. Her er nogle gode råd:
 

Lav faste aftaler med folk, der skal besøge dig, f.eks. hjemmehjælpere, håndværkere, sygeplejersker, familie og andre. Bed dem om at overholde aftalerne.

Lad være med at lukke folk ind, som du ikke kender. Spørg eventuelt efter legitimation, hvis du kommer i tvivl.

Undgå at have for mange kontanter eller andre værdier liggende. Hvis penge og værdier opbevares hjemme, så vælg et sikkert sted - og samme sted hver gang. Hvis du bor alene, så lad være med at "skilte" med det. Forbogstav og efternavn på dørskiltet er nok.

Vær opmærksom på "fremmede" i kvarteret, og snak gerne med din nabo, andre beboere i opgangen eller på vejen. Et godt forhold til dine naboer kan give tryghed i hverdagen.

Tal med din bank om mærkning af bankbøger og brug evt. bankboks.

Betal dine regninger via Pengeinstitutternes Betalingsservice (PBS).

Få monteret en sikkerhedskæde eller bøjle af god kvalitet - gerne kombineret med en dørspion. Luk altid op med sikkerhedskæden på, så du kan se, hvem der står udenfor.

Få en låsesmed til at se på din dørlås. Det kan være, at der skal en ny og bedre lås i - eller en ekstra lås.
Lås omhyggeligt, når du går hjemmefra. Er du hjemmefra i længere tid, så giv besked til din nabo/underbo/overbo eller en anden på vejen og bed vedkommende om at holde øje med din bolig og fjerne tegn på, at du er væk - f.eks. fjerne reklamer og post på dørmåtten eller i postkassen.
 

 

Læs meget mere på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside.